top of page
020-handicap.png

ALDRING

Kroppen ændrer sig gennem hele livet. Når du er 20-30 år, er kroppen færdigudviklet. Derefter begynder kroppen stille og roligt at ældes, men samtidig bliver vi også klogere og vores livserfaring bliver større. Alle kroppe vil ældes, blive slidte og få skavanker, men det er forskelligt, hvor hurtigt det går.

En del af forskellen skyldes den arv vi har

med fra vores forældre, noget skyldes

sygdom og en del skyldes livsstil. Rygning,

inaktivitet, usund mad, stress osv. er med

til at kroppen ældes hurtigere.

Det vil sige, at du ikke kan undgå at kroppen

bliver ældre. Men der er alligevel meget,

du kan gøre for at udskyde aldringen.

Per.09.png

NATURLIG ALDRING AF KROPPEN

Alderdom.png

Gråt hår

  • Håret bliver gråt med alderen, fordi farven forsvinder fra håret. Farven forsvinder også fra håret på kroppen, men det sker ikke altid samtidig. Det er arveligt at blive gråhåret tidligt.

 

Rynker

  • Huden bliver mindre elastisk og tyndere, så der opstår rynker. Rygning er med til at give flere rynker.

 

Svage knogler

  • Knoglerne bliver svagere, så de nemmere brækker, hvis du falder. Hvis knoglerne er meget svage, kalder vi det knogleskørhed. Har du svage knogler er det vigtigt at forebygge fald, der kan brække knoglerne. 

 

Dårligere syn og hørelse

  • Både synet og hørelsen bliver dårligere. Mange får brug for læsebriller og høreapparater.

KOST 

Når vi bliver ældre bevæger vi os generelt mindre, og har derfor ikke behov for at spise nær så mange kalorier.

 

Til gengæld har kroppen lige så højt behov for vitaminer og mineraler fra maden, så det er endnu mere vigtigt at spise sund mad. Læs mere om sund mad her.

Ulf.Digisund.04.fa.png

ALKOHOL OG MEDICIN

Når du bliver ældre, skal du være mere forsigtig med alkohol. Alkohol virker stærkere, fordi kroppen indeholder mindre vand end tidligere. Det giver en højere promille. Samtidig er kroppen også dårligere til at forbrænde alkoholen. Ældre er derfor mere følsomme over for alkohols negative virkninger på kroppen.

Hvis du får medicin skal du være særligt forsigtig med at drikke alkohol, fordi alkohol kan gøre at medicinen ikke virker så godt eller du får flere bivirkninger.

Øl.png
Vodka1.png
Piller2.png

FYSISK AKTIVITET

Det er vigtigt at bevæge sig og holde sine muskler i gang. Bl.a. for at undgå faldulykker. Hvis du er dårligt gående eller usikker på benene, er det en god idé at bruge en stok eller rollator.

Hvis du ikke plejer at være fysisk aktiv, vil det gavne din krop at begynde at bevæge dig. Det behøver ikke være anstrengende, for at have en god effekt

både på kroppen og humøret.

Gode råd 2.png
bottom of page