DSC07135_edited.jpg

OM PROJEKTET 

 

 

Formålet med projektet KRAM Naturen er at styrke udviklingshæmmedes fysiske og mentale sundhed ved at gennemføre naturforløb på 30 bosteder rundt i hele landet.

På 4 årstidslørdage skal borgere fra hvert bosted ud i naturen, opleve og sanse naturen. Der skal på hvert bosted være 1-2 ansatte, som skal være tovholdere. Tovholderne deltager selv på naturlørdagene og sikrer at borgerne kommer ud i naturen mellem projektets naturlørdage.

Projektet KRAM Naturen har fået tilskud af Friluftsrådet.

Projektet forløber fra den 1. september 2018 – 31. august 2020.

NATURLØRDAGE

Vi skal ud i naturen uanset vejret på 4 årstidslørdage. I løbet af dagen skal naturen sanses og opleves. Der vil være god tid til at opleve naturen i eget tempo. Der skal være tid til forundring og spørgsmål.

Vi skal kramme et træ, se blade på træerne, lytte til en rislende bæk, sidde ved en skovsø, betragte en anemone, beundre en myretue, ligge på ryggen og kigge på skyer på himlen, finde lysninger i skoven, lytte til dyrelyde, finde dyrespor, dufte, nyde udsigter, spise af naturen, opleve årstidernes skifte, få motion, mærke stemninger i kroppen, følge den indre intuition, være nærværende osv.

Vi skal også tage naturen med hjem. Plukke blade, der efterfølgende kan males, presse blomster, tage sten og træpinde med hjem til pynt og lave mad af spiselig natur.

Der vil være en naturvejleder tilknyttet projektet til sparring og udvikling af idékatalog.

NATURBORGERVEJLEDERE

Der skal uddannes 10 udviklingshæmmede til naturborgervejledere.

De skal med ud i naturen på naturlørdagene. Og de skal fortælle andre om deres naturoplevelser, og dermed motivere andre til at komme ud og opleve naturen.

IDÉKATALOG

Løbende vil der blive udviklet et idékatalog med forslag til øvelser og aktiviteter i naturen.

Kataloget skal bruges som formidlings- og undervisningsmateriale for medarbejdere på bosteder.

Endvidere skal kataloget bruges af foreninger/grupper, som afholder natur aktiviteter, således at udviklingshæmmede kan deltage.

Kataloget udvikles i samarbejde med naturkonsulent Flemming Eilersen og naturborgervejlederne.

YDERLIGERE INFORMATION

Vi kommer gerne ud til jer og fortæller om projektet.

For yderligere information kontakt:

Joan Riis, Udviklingshæmmedes Landforbund, tlf.: 7572 4688

mail: joan@ulf.dk

ulf mineegne.png